כל הפרויקטים
יער המאכל
הפרויקט של
יולי וניצן בצר
בואו להיות שותפים גם אתם במהפכת הידע והעשייה הסביתית, ככה שכל גינה, חצר ופארק ציבורי יוכלו להיות יער מאכל !
21%
21,130
מתוך 100,000
32
ימים נותרו
149
תומכים
הכל או כלום.הפרויקט ימומן רק אם יגיע ליעד הגיוס עד ל- 21/02/2019

הופכים את יער המאכל למודל בסיסי לכל גינה, חצר, מרחב ציבורי ומשק חקלאי. גם אתם יכולים להיות חלק מזה!

מצמצמים את פער הידע והעשייה הסביבתיים ופותחים את יער המאכל לעולם, ככה שכל אחד יוכל לקבל כלים ולהפוך גם את הסביבה שלו לחלק מהשינוי ! 




אתם יכולים להיות חלק בפיתוח היער 'התינוק' שיש היום, לעוד 4 דונם שבהם יתאפשר לייצר הדגמה ממשית להפקת מזון בקנה מידה גדול, באופן מקיים, ששומר עלינו, על הילדים שלנו ועל כדור הארץ והיצורים החיים בו. זו תהיה חלקת הדגמה ייחודית ראשונה מסוגה בארץ, של חקלאות עכשווית המבוססת על עקרונות של קיימות.

בנוסף (!) אנחנו מפתחים מרחב פעילות חלומי בתוך היער, שיאפשר מפגש בין אנשים ופעילויות גוף ונפש בנוף ובאווירה המיוחדת של יער מאכל בהתהוות. אנחנו מאפשרים את המרחב לאנשים שיש להם תכנים/חוגים/סדנאות ובכך מייצרים מודל כלכלי בסיסי מקיים ליער הזה, ומגדילים את הממשק שלו עם הקהילה.


למה צריך את זה?
כבר יותר מעשור העולם מדבר על קיימות, על התחממות גלובלית, באקדמיה בבתי-הספר ובחדשות, ולפעמים זה מרגיש כאילו כל השנים כבר כולם יודעים את הפיתרונות, ולמרות זאת, בשטח, לא רואים הרבה מעשים.

למדנו וניסינו, ואנחנו כבר יודעים שאדמה צריכה חיפוי, שלא תפגע בה קרינת שמש ישירה. אנחנו כבר יודעים שבשכבה העליונה של הקרקע גר מקבץ עדין של פטריות ומיקרואורגניזמים שמועילים לאדמה ולגידולים, ושהיפוך מתמיד של האדמה הורס אותם ולא מאפשר להם שיקום. אנחנו כבר יודעים שצמחיה מגוונת היא צמחיה חזקה יותר ויציבה יותר לאורך זמן. אנחנו כבר יודעים שאנחנו מאבדים המון מים יקרים בגלל תכנון שמנסה להבריח אותם במקום להזמין אותם לחלחל. אנחנו כבר יודעים שקומפוסט! מ-ז-מ-ן! אנחנו כבר יודעים שאין כזה דבר פסולת, ושכל חומר הוא גם משאב. אנחנו כבר יודעים שכדוה"א הולך ומתחמם ושזה בידיים שלנו להשפיע על המגמה הזאת. 

אז למה לא רואים את זה קורה? למה גינות, פארקים, גינון עירוני ומשקים חקלאיים עדיין לא משתמשים בעקרונות האלו? למה אנחנו מבזבזים כ"כ הרבה מים, חומרים, אנרגיה וכסף על שיטות שרק רודפות להדביק את הרגלי הצריכה שלנו ולא אחרי הבריאות שלנו ושל העולם הזה?

כי לא כולם יודעים, וגם כשיודעים - יש פער מובן ואיטי בין ידע לבין עשייה, ואנחנו רוצים להוביל את הסגירה שלו. בידע ובביצוע גם יחד. ויפה שעה אחת קודם !


מה זה יער מאכל - קצת רקע

יער מאכל (Food Forest) זה מונח בינלאומי לגידול מזון בשיטה שמחקה את הטבע, שומרת עליו ומטיבה איתו. שימוש במודל של יער, שמבוסס על עקרונות של חקלאות בת-קיימא (Permaculture), מאפשר לנו בני האדם לספק לעצמנו ביטחון תזונתי ויחד עם זה להימנע מהנזקים הסביבתיים של החקלאות הקונבנציונאלית, כמו סחיפת קרקעות, המלחת קרקעות, וזיהום המים האוויר והקרקע עקב שימוש בחומרי הדברה ודישון. אם יותר ויותר אנשים יבחרו לעצב את הסביבה שלהם כיער מאכל - כולנו נצרוך מזון בריא יותר, קרוב יותר, ונהנה ממערכת אקולוגית מאוזנת ועשירה יותר לכולנו ולדורות הבאים לחיות בה.



מה החזון

מקום נעים ומקיים, שיהווה אבן שואבת למפגשים טובים בין אנשים, שייתן גג ליוזמות מבורכות ותרבות מקומית, שיהווה מרכז למידה לחקלאות בת-קיימא למתעניינים, שייצר תעסוקה, מרפא ונחמה לעובדי הכפיים בו, שייתן פרי וירק לעמלים סביבו ולדורשי שלומו, שיבריא את האדמה ויהווה מערכת אקולוגית חיה ושמחה, שיעורר השראה, שיעשה נעים בלב.

מה קיים היום

מערכת חקלאית שמחקה יער. מערכת שיש בה את כל היתרונות של יער – סינרגיה בין הצמחיה והיצורים החיים, ניצול משאבים אופטמלי וחסכני – אבל זה לא יער אלונים או אורנים, אלא יער שאנחנו בוחרים מה לגדל בו ואיך לעצב אותו, ולכן אנחנו מתאימים אותו לצרכים המיטביים עבורנו בני האדם, ויש מגוון: גם עצים שנותנים מזוןגם ירקות ותבליניםגם צמחים שמטייבים את הקרקעגם עצי נוי וצלגם עצים לטיפוס ומשחקגם בריכה אקולוגית שהיא בית גידול שמאפשר עוד מגוון של צורות חיים (צפרדעים, דגים, שפיריות, ציפורים שונות).

אנחנו מזמינים קהילות משפחות קבוצות וארגונים אל המרחב של היער ומעבירים כאן תכנים שנותנים חשיפה לפרקטיקות של חקלאות בת-קיימא, ותוך כדי מקפידים כמה שיותר להנגיש את החיבור לטבע אם דרך עבודת אדמה, מלאכות פשוטות, לגעת בידיים, להריח, להרגיש איך כולנו חלק מזה.

מה עשינו עד עכשיו

4.5 דונם של יער תינוק (התחלנו בספטמבר 2017). יש סה"כ 13 דונם, מתוכם התחלנו מהשליש הראשון: עשינו תכנון וביצוע עבודות עפר לשימור מי הגשמים, פיזרנו 13 משאיות של רסק גזם ('פסולת' הגינה והגיזום משטחים ציבוריים ויערות שמשמשת אותנו לחיפוי מעולה שמגן על הקרקע משמש ישירה ומהתייבשות), שתלנו 160 עצים וכ-200 שיחים, זרענו ירקות וצמחי בר ועשבוניים שמטייבים את הקרקע, הקמנו את הבריכה האקולוגית.העברנו 3 מחזורים של קורסים ליערות מאכל וגינון פרמקלצ'ר למשתתפים נפלאים שהרבה מהם הפכו מאז לשותפים נהדרים של היער, העברנו סדנאות וימי פעילות, עבדנו עם נוער, ילדים, ויש לנו שיתוף פעולה נפלא ומתמשך עם אוכלוסיית קלאבהאוס בת-גלים לנפגעי טראומה נפשית. חלק מהתכנים שלנו ניתנים בתשורה, כדי באמת לאפשר לכמה שיותר אנשים להיחשף לכלים של קיימות. עד עכשיו פעלנו מחסכונות ומהכנסות מתכנים שהעברנו ומתכנונים שעשינו עבור משקים וגינות של אחרים.


במה אתם הולכים להיות שותפים?

בהפיכה של החלום הזה לגדול יותר, נגיש יותר, שכמה שיותר אנשים יוכלו להנות ממנו. מדובר בפיתוח של השליש השני - 4 דונם נוספים - שמעבר להפקת תוצרת ישמשו למחקר והדגמה של חלקה מסחרית, ככה שיותר ויותר אנשים יוכלו לראות בעיניים ולהאמין שניתן לגדל מזון גם בקנה מידה גדול ועדיין לשמור על המערכת האקולוגית.
נגדל חלקה ראשונה מסוגה שתתחשב בצרכי החקלאות הקונבנציונאלית אך תהיה מבוססת על עקרונות של קיימות, של שמירה על הסביבה. לשם כך נחוצה השקעה של עבודות עפר, ציוד השקייה, כלי עבודה וצמחים. 

בנוסף אנו מקימים מקום לאנשים, קהילה ותרבות מקומית. אנחנו רוצים לאפשר את הפלטפורמה והאווירה המגניבות של היער גם למפגשים ותכנים של אחרים, ובשביל זה החלק הנוסף של הפיתוח הוא ההאנגר – בקצה היער יש מתחם ענק של 200 מ"ר שאנחנו מפתחים - לתנועה, טיפול, מלאכה, סדנאות, ימי עיון - הכל יכול לקרות שם. פינינו מהמרחב כמויות של אזבסט רעיל ואנחנו מקימים גג עם פאנלים סולאריים, בונים קירות בחיפוי אדמה, מייצרים קיר זכוכית שצופה ונפתח אל היער כדי שהבפנים יתערבב עם הבחוץ, ובונים רצפת פרקט כדי שיהיה מתאים לתנועה כמו יוגה ומחול. מההאנגר יבואו אנשים אל היער ומהיער יבואו אנשים אל הפעילויות שבהאנגר. ההאנגר והיער יזינו אחד את השני בקהלים, מה שיוכל לבסס את הקיימות הכלכלית של היער.


איך זה הולך להיראות בעוד 5 שנים?

מהמם. קודם כל, ביער מאכל נראה ערבוביה של מגוון סוגי גידולים, בשלל צבעים, ריחות, פריחות וגבהים שונים כך שגם יהיה מוצל ונעים. חלק מהגידולים מוכרים לנו מהירקן, למשל חסה, מנגולד, כרוב, שומר, קולורבי, צנון, סלק, אגס, נקטרינה, אפרסק, אבוקדו, מנגו, פפאיה, בננה, אנונה וכל מה שאתם יכולים לחשוב עליו ממה שאתם קונים הביתה. אבל יש גם כאלו שאתם לא מוצאים בחנויות, בגלל חיי מדף קצרים ו/או חוסר כדאיות כלכלית, וביער יש להם מקום כזן אחד מיני רבים. אלו הם למשל ספוטה שחורה ולבנה, גרגר פנמה, עץ חמאת הבוטנים, עץ הצימוקים היפני, שעועית הגלידה, מורינגה, קניסטל, ספודילה ועוד. ביער יש גם נישות אקולוגיות שמאפשרות מיקרו-אקלים מעט שונה ממקום למקום, וכך מתאפשרים בתי גידול מגוונים יותר, שהופכים את קהילת היער (הצמחיה ובעלי החיים בה) לחזקה ויציבה יותר לאורך זמן. הנישות אצלנו למשל הן הבריכה האקולוגית והאזורים של התעלות שחפרנו לשימור מי הגשמים (נקראות בשפת הפרמקלצ'ר 'סווילים'). האדמה לא חשופה (וכן גם לא בוצית) אלא מכוסה שכבה עבה של רסק גזם (שברי ענפים). השכבה הזו מגינה על האדמה מפני חשיפה ישירה לקרינת שמש, מקלה על חלחול המים, שומרת על הלחות באדמה ושומרת על החיים הסודיים של הפטריות והמיקרואורגניזמים שמתקיימים בתוך ומתחת לשכבה הזו וזקוקים לתנאים החשוכים, הלחים והלא-מופרעים. יער מאכל חי ללא חומרי הדברה ודישון חיצוניים  כך שאת הכל אפשר ללקט ולאכול ישר ללא חשש. יש גם שבילים ופינות ישיבה כי זה לא רק מקום למזון אלא מקום להיות בו, לחיות בו. ולכן החזון הוא גם למקום שנפגשים בו אנשים, מתחברים, מתקשרים ומייצרים רווחה פנימית וקהילתית. מקום שמאפשר למגוון אנשים לעבוד בו ולהתקיים מהטוב שהם מביאים לעולם.


איך זה הולך להיראות בעוד 40 שנים?

כיף גדול לחלום רחוק כ"כ, והמדהים הוא שביער מאכל זה באמת ריאלי לחלום עד שם, כי כל העקרונות נובעים מתוך הסתכלות מעמיקה לטווח הארוך, והתחשבות בדורות הבאים. אה ואין לנו מושג איך זה הולך להיראות כי בחיים לא ראינו אחד כזה! אין ברירה אלא לייצר אותו (: בינתיים בכל יום שעובר מצב היער רק הולך ומשתפר.


מי אנחנו 

ניצן (32) ויולי (30), הורים לפרי (5) ונובה (3), והורים מאמצים לכלבות אושר (6) וטנא (5.5), לחתולה בולה (1). משתדלים לחיות לאט, בעדינות, ולעסוק בדברים שעושים טוב גם לנו וגם לעולם. מאז ספטמבר 2017 עוסקים בהקמת יער המאכל בבית לחם הגלילית.

ניצן - מדריך טיסה במיל', עסק בהקמה וליווי של יערות מאכל ומרחבים אקולוגיים ברחבי הארץ, בוגר קורס עומק ליערות מאכל בקידרון וקורס PDC פרמקלצ'ר ב'חווה ואדם' במודיעין. איש אדמה, ומורה לאשטנגה יוגה בהתהוות (:
יולי - בוגרת BA בפיתוח סביבתי באונ' בן-גוריון. בוגרת 'צוערים לשלטון המקומי' ועבודה במועצות ביישובים בדואיים. עובדת בסטרט-אפ החברתי BKIND. אוהבת לנגן, לשיר, לקרוא ספרים, לצייר ולכתוב ביומן (:


בואו להיות חלק ממהפכת הידע והעשייה הזאת ותוכלו להביא אותה גם לסביבה שלכם - ביחרו אחת או יותר מהתשורות המגניבות שהכנו עבורכם !