כל הפרויקטים
מטע בר-קיימא ילקוט הרועים
הפרויקט של
עמית פומפן ועדי סגל
ילקוט-הרועים, עסק חברתי-סביבתי, מזמין אתכם להצטרף להקמת מטע בר קיימא ראשון מסוגו בארץ! הצטרפו ותמכו בחקלאות אקולוגית ושימור מסורות מקומיות
131%
104,502
מתוך 80,000
0
נותרו
396
תומכים
הכל או כלום.הפרויקט ימומן רק אם יגיע ליעד הגיוס עד ל- 07/09/2017

** עדכון **

ממשיכים  בגיוס אל  היעד הבא – 120,000 ₪ !

בזכותכם, כל התומכים והתומכות שהאמינו ברעיון הזה מההתחלה,
התוכנית להקמת "בוסתן בר קיימא" (יער מאכל ים תיכוני) ראשון מסוגו בארץ יוצאת לדרך!

 13 דונם שיוקדשו לגידול וייצור מזון אמתי בשיטות אקולוגיות ומסורתיות ללא שימוש בדשנים וכימיקלים; לשימור של עשרות זני מורשת מקומיים ולהעברה של כל הידע הזה הלאה דרך סדנאות, קורסים ושיתופי פעולה שונים

אז קודם כל, אנחנו רוצים להודות שוב לכולכם, בזכותכם הופכים את החלום הזה למציאות!

ומה יתאפשר לנו בעזרת השקעה נוספת?

 ההשקעה והאהבה שניתן בשלב ההקמה והביסוס היא קריטית ובונה את התשתית שתלך אתנו כברת דרך ארוכה (ובתקווה גם לדורות הבאים) ותתבטא בהמשך בתנאי עבודה יעילים יותר, הוזלת מחיר התוצרת והנגישות לקהל רחב, וכמובן חומרי גלם משובחים מהם נמשיך ונכין את המוצרים שלנו אותם אתם מכירים ואוהבים.    

כל סכום נוסף שנגייס ישמש להכשרת הקרקע , רכישת כלים חקלאיים וביסוס התשתיות בצורה הטובה ביותר ויאפשרו לנו  להפוך את ניהול המטע ללא שימוש בחומרי דישון מלאכותיים ובחומרי הדברה למוצלחת הרבה יותר. 

במידה ונגיע אל היעד הבא, אנחנו מבטיחים  5% הנחה על כל

השתילים מזני המורשת הזמינים במשתלת "ילקוט הרועים"

לכל התומכות והתומכים בפרויקט למשך השנה הקרובה 


הצטרפו אלינו, יחד ניצור שינוי!

עדי, עמית ואלומה

הקמת מטע בר-קיימא

בית ליצרנות מקומית ושימור חקלאות מסורתית

שלום חברות וחברים, 

נראה שרגע האמת שלנו הגיע. לאחר שנים של פעילות בתחום פיתוח חקלאות אקולוגית ושימור חקלאות מסורתית הגיעה הזדמנות נפלאה ובזכות התמיכה שלכם, נוכל להתחיל בהקמת מטע בר-קיימא, ראשון מסוגו בישראל!

 13 דונם שבהם נגדל מגוון גידולים מקומיים בשיטות אקולוגיות, ללא חומרי הדברה ודישון כימי ובשילוב של ידע מסורתי יחד עם טכנולוגיה וידע מודרניים.

 


מה ייחודי לפרויקט שלנו?


רבים מאתנו שמעו בשנים האחרונות את המושג יער-מאכל וחקלאות אקולוגית. עד כה, היוזמות המבורכות שעסקו בנושא בישראל התמקדו ביצרנות לצריכה עצמית ובמטרות חינוכיות ולימודיות. המטע בר הקיימא אותו אנו מתכננים להקים הינו פרויקט ראשון מסוגו בארץ בו פלטפורמה של יער-מאכל ים תיכוני תשמש  ליצרנות בקנה מידה מסחרי במטרה להביא את התוצרת הבריאה והאיכותית לקהל רחב ומגוון ככל האפשר.

שיטות הגידול המתוכננות למטע מאחדות ניסיון וידע שהצטברו אצלנו במשך קרוב ל-10 שנים של פעילות במסגרת פרויקטים שונים בארץ. מרבית המטע ינוהל בתנאי בעל, כלומר ללא השקייה למעט בשנתיים-שלוש הראשונות בהן העצים מתבססים. 

המטע המתוכנן עומד בכל סטנדרט של חקלאות אורגנית ואף נכנס להגדרה של חקלאות טבעית, כלומר חקלאות ששמה את הדגש המירבי על שימור איזון ביולוגי סביבתי כמפתח לבריאות המטע ומתוך כך, כמות ואיכות תפוקותיו.



מי אנחנו ומה מעשינו?


"ילקוט הרועים" הינו עסק משפחתי (עמית בן 33, עדי בת 32, אלומה בת 2.5) בעל אג'נדה סביבתית-חברתית. העשייה שלנו מתרכזת בתחומים הבאים:

  • שימור מסורות מזון מקומיות דרך יצרנות בעבודת יד  - כיום אנחנו מייצרים מגוון מוצרים כגון: דבלים (תאנים מיובשות בשמש), צימוקים, סומאק טהור, זיתים כבושים, תערובת זעתר, צלפים כבושים, לדר טבעי עם דגש על ייצור בקנה מידה קטן תוך הקפדה על שימוש בחומרי גלם איכותיים. שיטות ההכנה הן טבעיות ונקיות משימוש בחומרים מלאכותיים, תוספים או חומרי שימור והדברה ומבוססות על ידע מסורתי אותו צברנו לאורך העשור האחרון בעזרתם של חברים ותיקים מן המגזרים השונים בארץ. 

הידעתם? נכון להיום, אין אף יצרן תאנים מיובשות בארץ מלבדנו. כל התאנים    המיובשות הנאכלות בישראל מגיעות מחו"ל, מלבד חצי הטונה שאנו מייצרים בשנה.

  • מחקר, קיטלוג ושימור של מגוון זני המורשת המקומיים של עצי הבוסתן - לצורך הפצת זני מורשת של עצי הבוסתן ברחבי הארץ הקמנו משתלה מסחרית קטנה בצבעון בה אנחנו מרבים ומגדלים למעלה מ-80 זנים שונים של עצי פרי ארצישראלים: תאנים, גפנים, רימונים, תותים, שקדים ועוד.
  • איתור ושימור ידע חקלאי וטכניקות חקלאיות מסורתיות - דרך מפגש עם חקלאים ותיקים וצעירים, בעיקר במגזר הערבי-ישראלי ובאוכלוסיה הפלסטינאית.
  • תכנון / ייעוץ, הקמה ותחזוקה של מטעים ברי-קיימא - יערות-מאכל / בוסתנים, מטעי בעל ומטעים אורגניים. בין הפרויקטים שעלו תחת ידינו: בוסתן "גן-עדן" בכישורית שבגליל המערבי: מטע מסחרי-קהילתי המהווה גם אוסף זני מורשת של עצי הבוסתן המקומיים (8 דונם), יער-מאכל במשק משפ' שחם בכפר יחזקאל (7 דונם), בוסתן מסחרי אורגני בחוות-רום שבישוב כמון (3 דונם) ועוד.
  • הפצת הידע החקלאי-מסורתי מחדש  דרך סדנאות קורסים והכשרות שאנו מקיימים לאורך השנה בצבעון וברחבי הארץ. 

עוד עלינו ב - www.yalkut-haroim.com

מה מתוכנן להיות במטע?


במטע המתוכנן , בשטח כולל של כ-13 דונם, מתוכננים להישתל כ-530 עצים.

המטע יחולק לשני חלקים עיקריים:

1. 10 דונם יוקצו לטובת הקמת מטע בר-קיימא (יער מאכל ארצישראלי) שמטרתו העיקרית לספק את חומרי הגלם האיכותיים מהם אנו מפיקים את מוצרי המזון המשווקים בצורה ישירה ללקוחות פרטיים וקואופרטיבים אורגנים/צרכניים ברחבי הארץ. הגידולים המתוכננים: 

  •  תאנים- בעיקר זנים מסורתיים בעלי התאמה גבוהה לייבוש טבעי בשמש
  •  גפנים- מגוון זנים מסורתיים הן לשיווק טרי והן לייצור צימוקים (ייבוש בשמש)
  •  סומאק-להפקת תבלין הסומאק הטהור (ללא תוספות וחיקויים שנהוגים כיום)
  • זעתר-להפקת תערובת זעתר "בלדי" משובחת
  • שקדים-חלקה ניסיונית בשטח של 1-2 דונם להקמת מטע שקדים אורגני בתנאי בעל ובשילוב זני שקדים מסורתיים בעלי איכויות טעם ועמידות יוצאי דופן
  • שזיף לייבוש- חלקה ניסיונית בשטח של כולל של 1 דונם לייצור שזיפים מיובשים משניים-שלושה זני שזיף מקומיים-מסורתיים.
  • תות עץ לייבוש- חלקה ניסיונית בשטח של 1 דונם להקמת מטע תות לבן/סגול/פקיסטני אורגני לייבוש (כיום מיוצר אך ורק בטורקיה)


2. כ-3 דונם שיוקצו לטובת "מטע-אמהות" - אוסף זני מורשת שמטרותיו העיקריות:

אשר פעם היו נפוצים ברחבי הארץ אך היום המגוון של זנים אלו הולך ומצטמצם וחלקם אף כמעט נעלמו לחלוטין מנוף ארצנו.

  • אספקת חומר ריבוי איכותי וזמין למשתלה לטובת ייצור שתילים למכירה. 


 



מה החזון?



  • יצרנות-  המטע יאפשר לנו לתת מענה על הביקוש הגדל ומתרחב למזון בריא, טבעי ובלתי-מעובד תוך שמירה על סדרי גודל צנועים ואיכות גבוהה. עד כה, קטיף התאנים, הענבים, הסומאק ושאר חומרי הגלם נעשה בשטחים פתוחים/נטושים או בשטחים של בעלי אדמות שאינם מתחזקים אותן. זה אולי נשמע רומנטי, אבל בפועל זהו קטיף קשה מעצים שאינם מטופלים, מצבם מדרדר עם השנים וכמויות הפרי שלהן הולכות וקטנות. בנוסף, מלאכת איסוף חומר הריבוי למשתלה, לצורך הכנת השתילים, מורכבת מאוד מאחר והיא מצריכה בכל שנה נסיעות בכל רחבי הארץ לפינות שונות ומשונות ולשטחים פתוחים ופרטיים על-מנת להביא את מגוון הזנים המתואר. המטע המתכונן, כאמור, ייתן מענה יציב ומבוסס לפעילויות הללו ואף יפתח פתח לדברים נוספים... 
  • חינוך והעברת הידע- המטע מתוכנן לאפשר לנו לקיים הכשרות מסוגים: סדנאות, קורסים, סיורים ובעיקר אירוח של מתלמדים החיים, עובדים ולומדים אתנו לאורך תקופות שונות בשנה ומקבלים ידע וניסיון מעמיק.
  • דוגמה חיה לסביבה הקרובה והרחוקה- כיום, רק בסביבת הכפרים בית ג'ן ופקיעין ישנם אלפי דונמים של חלקות חקלאיות נפלאות ששימשו מזה עשרות ומאות דורות לחקלאות מקיימת וברת-קיימא, שהייתה מושתתת במידה רבה על חיקוי הטבע וטיפוח האדמה. בעשורים האחרונים אנחנו עדים להיעלמות וירידת ערכה של החקלאות הזו. אנו מקווים להראות שתוך שילוב עם ידע וטכנולוגיה מודרניים ובעזרת קהל הולך וגדל בישראל, יש ערך והתכנות כלכלית לצורת החקלאות הזו. וכמובן,  יחד נראה שיש תמיכה ציבורית וביקוש משמעותי למוצרים הנפלאים הללו ואף ניתן להתפרנס כך חקלאים בכבוד.
  • פלטפורמה להמשך מחקר ופיתוח חקלאות ברת קיימא-  שימור הידע הקיים על ידי יישומו בשטח ופיתוח של טכניקות חדשות, המותאמות לזמננו ומתבססות על תפיסה אקולוגית ומשלבות ידע מסורתי.





מה הסיפור של השטח?



במסגרת הפעילות שלנו יצרנו קשרים עם מספר חקלאים ותיקים מן הכפר הדרוזי בית ג'ן שבגליל העליון. רובם עברו עם השנים לשיטות גידול קונבנציונאליות אבל חלקם עדיין מגדלים מגוון של זנים מקומיים בשיטות מסורתיות, רבים מהם בעלי ותק של מאות ואף אלפי שנים באזורנו. 

לפתע נקרתה הזדמנות בדרכנו, כאשר אחד מהחקלאים הותיקים מבית ג'אן, הציע לנו לחכור ממנו לתקופה של 20 שנה שטח חקלאי משובח שאינו בשימוש שנים רבות. הוא הסביר לנו שהוא כבר מתחזק שטחים נרחבים של מטעי פרי, השנים נותנות את אותותיהן, בניו פנו לעיסוקים אחרים, ושטח זה, אותו כבר הכשיר והכין לשתילה, נותר עזוב... בנדיבותו הרבה, אף הציע לנו את השטח במחיר נמוך מהמקובל באזורנו, שהתייקר מאד בשנים האחרונות בשל ההתפתחות המואצת של גידול גפנים ליין ובכך מאפשר לנו לעשות את הצעד המיוחל לביסוס העשייה שלנו.

וכך נראה השטח:



חוץ ממה שנראה בתמונה ישנן ארבע טראסות נוספות במורד ההר. ברקע: בית ג'אן



אז... כיצד אתם יכולים להכנס לתמונה?

תמכו בפרויקט ויחד נעשה את הצעד הראשון-הקמת תשתיות המטע הבסיסיות

                          שבלעדיהן כל היתר לא יוכל להתקיים....

במידה ונגיע לסכום היעד הראשוני (80,000 ש"ח) נוכל לממן את שלב ההקמה הראשון של המטע.

בהקמת יער-מאכל וחקלאות בר-קיימא, נדרשת השקעה גדולה בנקודת הפתיחה ובשנים הראשונות, עד לביסוס המע' לכדי איזון ועצמאות יחסית. בדומה לתינוק רך שזה עתה נולד ודורש הרבה תשומת-לב, סבלנות והשקעה. אך במהרה, ובזכות האהבה והחום שהוא מקבל, הוא מתפתח ונהיה עצמאי ועם השנים, תורם לסביבה שלו יותר ויותר. 

כך אנחנו עובדים גם עם העצים. לדוגמה, משקיעים וחופרים, חצי שנה מראש, לכל עץ בור גדול בעזרת טרקטור. מאווררים היטב את האדמה ומטייבים היטב בקומפוסט וחומרים אורגניים שונים לפי שכבות עומק שונות. מכשירים את התנאים בשביל העצים להתבסס ולהעמיק שורש - כפי שהטבע שלהם כל-כך יודע ומסוגל. 

דוגמאות נוספות: 

מקימים מע' השקיה בלתי סטנדרטית המשקה את העצים באופן שדומה יותר להשקיות ההצפה המסורתיות המעודדות פרישת שורשים רחבה ועמוקה; 

מיישמים כמות משמעותית של חומרי חיפוי אורגניים על פני השטח על מנת להקטין אידוי לחות מהקרקע ולאפשר לאוכלוסיות של מיקרובים וחרקים להתפתח על-פני הקרקע ולשמר את האיזון האקולוגי בשטח.

או בקיצור ובמלים פשוטות, מנסים לחקות ככל הניתן את הדפוסים הטבעיים שאנחנו מזהים בסביבה שלנו וליישם אותם במסגרת הפעילות החקלאית.


במידה ונצליח לגייס 120,000 ש"ח ומעלה, נוכל לשדרג את איכות ויעילות ניהול המטע בעזרת מספר כלים שישרתו אותנו במלאכת התחזוקה השוטפת של המטע.

ניהול מטע ללא שימוש בחומרי דישון מלאכותיים ובחומרי הדברה למניהם הינו משימה לא פשוטה כלל. בכדי להצליח, יהיה עלינו לייצר אינטגרציה בין גישות וטכניקות מסורתיות וידע וטכנולוגיה מודרניים העוסקים בתחום של בקרת עשביה, בקרת מזיקים והזנה באופן אורגני והוליסטי, ולשם כך אנחנו מקווים לרכוש מספר כלים שיסייעו לנו במלאכה המאתגרת. 

  ובנוסף,    נשמח לעזרתכם  בהפצת הפרויקט ברשתות החברתיות ובכל דרך יצירתית  אחרת                                            



אז... האדמה מחכה,  ועכשיו הזמן להתחיל בעבודות ההכשרה והתשתיות  לשתילה. 

           אומרים כי  "הזמן הכי טוב לנטוע עץ היה לפני 20 שנה, הזמן הבא הכי 

טוב הוא עכשיו "


מוזמנים להצטרף אלינו!

תודה על התמיכה, הזמן והסבלנות

 עדי, עמית ואלומה

רק רצינו לעדכן אתכם
שבשביל חוויה באמת מושלמת, עדיף לגלוש דרך דפדפן כרום, בואו לראות בעצמכם.