ספר האוכל הרוסי
הפרויקט של
הוצאת לאנצ׳בוקס
מאָלִיבְיֵה ועד פִּילְמֵנִי ועוגת נפוליאון: מתכונים מעוררי זיכרונות מהמטבח היהודי-סובייטי מתובלים בגעגועים מתוקים ומרגשים של עולי חבר העמים
104%
155,680
מתוך 150,000
0
נותרו
1058
תומכים
הכל או כלום.הפרויקט ימומן רק אם יגיע ליעד הגיוס עד ל- 09/02/2016

בארון הספרים הקולינרי-ישראלי יש ביטוי למטבח המרוקאי, ההונגרי, הפרסי, הרומני, העיראקי ואחרים. הגיע הזמן לצרף גם את קולה של אחת העליות הגדולות שידעה המדינה ולתעד גם את המטבח היהודי-רוסי-סובייטי.

 

צילום מתוך הספר: קירה קלצקי

 

המטבח הרוסי, או יותר נכון, הסובייטי, הוא יותר עשיר ממה שנדמה. לצד הפן המזרח-אירופי המוכר השתמרו בו השפעות צרפתיות מתקופת הצארים (סלט אָלִיבְיֵה, עוגת נפוליאון ודומיהם) לצד השפעות מזרחיות-אסייתיות מהמדינות הדרומיות (תרבות הכיסונים, תבשילי האורז ועוד). גם המטבח היהודי-רוסי ״גייר״ והכשיר לא פעם מתכונים רוסיים מסורתיים - עוף במקום חזיר, פָארְשְׁמָאק (הרינג קצוץ) ועוד, שלא לדבר על המפגש שלו עם מדינת ישראל, על האקלים וחומרי הגלם שלה.

 

את העושר התרבותי הזה אנחנו רוצים לחלוק איתכם: עולים, ילדי עולים וישראלים ילידי הארץ, וליצור ספר בעברית שישמר את כל אלה דרך מתכונים, סיפורי אוכל וסיפורים אישיים.

 

שמנו לב שרבים מהסיפורים הללו התקשרו לנו לבית, למשפחה, לעלייה לארץ ולמה שקרה אחריה. רבים מהסיפורים הללו עוברים דרך הטעמים והריחות שאנחנו זוכרים מהמטבחים של הסבתות שלנו. בְּלִינְצִ׳יקִי חמים לצד החוויות שלנו משיעורי פסנתר או כינור בקונסרבטוריון, בורשט אמיתי לצד הזיכרונות מקטיף הפטריות הראשון בארץ, עוגת נפוליאון לצד העצב של ההורים על כך ש״התקלקלנו״ ולא הפכנו לרופאים או למהנדסי מחשבים או לפחות לאלופים בשחמט.

 

צילום מתוך הספר: קירה קלצקי

 

בימים אלה אנחנו חוגגים 25 שנה לעלייה הגדולה מברית המועצות, שהייתה לחבר העמים. כולנו ילידי העלייה הזו: רינת נולדה כבר בארץ, למשפחה שעלתה מאוזבקיסטן ב-1978, ואדים עלה כילד מאוקראינה, קירה מבלארוס, יאן מאזרבייג'ן, כולם בעלייה הגדולה ההיא של 1991-1990. אחרי שנים שבהן אנחנו כישראלים מספרים את סיפורי הילדות הסובייטית שלנו, הבנו שאלה לא רק הסיפורים הפרטיים שלנו, אלא של רבים כמונו שעברו חוויות דומות. התגובה ״וואו, גם אצלך זה היה ככה? גם ההורים שלך הכריחו אותך ללכת בטאפאצ'קי (נעלי בית) אפילו בקיץ?״ עזרה לנו להבין שלא רק אנחנו כל כך מתגעגעים.

 

רינת גולדברג, יועצת חינוכית מבאר שבע שאוכלת בשביל לחיות וחיה בשביל לאכול, יחד עם ואדים בלומין, היסטוריון ואיש חינוך מרמת גן, אספו את הזיכרונות ואצרו אותם. לצורך העניין חברו לשף המוערך יאן גיצלטר מחולון, שעזר לשחזר מאכלים אותנטיים כמו פִּילְמֵנִי, מרק אוּחָה, וקָאטְלֵייֵטִי, ולצלמת המוכשרת קירה קלצקי מירושלים (חכו ותראו איך היא מצלמת סִיליוֹדְקָה פוֹד שוּבִּי!).

 

צילום מתוך הספר: קירה קלצקי

 

הספר צפוי לראות אור בהוצאת ספרי האוכל לאנצ'בוקס בקיץ הקרוב, לקראת ראש השנה.

 

תנו לנו יד: זו ההזדמנות שלכם לקנות מראש עותק, אולי אפילו כמה עותקים כמתנות לחגים במחיר מוזל, להשתתף בפרויקט מרגש וחשוב זה לשימור המטבח של עולי חבר העמים.

 

סְפָּסִיבּוֹ (תודה, ברוסית)!

רינת, ואדים, יאן, קירה וכל החברים בהוצאת לאנצ׳בוקס.